Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА: ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО КАРАНТИННИЙ БУР’ЯН

Дата: 18.07.2023 14:24
Кількість переглядів: 155

АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА: ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО КАРАНТИННИЙ БУР’ЯН

Фото без опису

Мало хто не знайомий з амброзією полинолистою. На жаль, в Україні її можна зустріти скрізь: на полях, на узбіччях доріг та залізниць, по берегах річок та ставків, на пустирях, вулицях, присадибних ділянках населених пунктів.

Амброзія полинолиста – карантинний бур’ян,  близька родичка полину. Рослина швидко розмножується і ресурси довкілля використовує значно ефективніше, ніж культурні рослини. Це має сумні наслідки для ґрунту, бо він пересихає та бідніє. Амброзія полинолиста може знизити врожай сільськогосподарських культур в кілька разів.

Проте найбільшої шкоди амброзія полинолиста завдає здоров’ю людей. Зокрема, її пилок є сильним алергеном. А амброзія дуже продуктивна в цьому напрямку. Одна рослина може утворити від 4 мільйонів до 10 мільярдів зерен пилку, які легко поширюються повітрям на десятки кілометрів. Пилок фіксували на висоті 5000 м над рівнем моря і на відстані до 160 км від найближчого місця зростання амброзії.

 Квітне амброзія зі середини липня і аж до морозів, залишаючи по собі мільйони дрібних насінин і змучених алергіків. 

І якщо на посівах сільськогосподарських культур амброзія успішно знищується гербіцидами, то на узбіччях доріг та в населених пунктах подолати амброзію не так просто.

На присадибних ділянках та клумбах найефективніше виривати рослини амброзії полинолистої з корінням. Чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Невеликі рослини, особливо після дощу, добре вириваються. З метою зменшення ризиків для здоров’я прополки рекомендується проводити у другій половині дня, так як найбільше пилку рослина продукує саме зранку.

До речі, про газон і петиції щодо припинення скошування трави. Якщо за газоном доглядати: поливати, підживлювати, видаляти бур’яни, то можна отримати гарний трав’яний покрив, навіть в мавританському стилі з квіточками. Але якщо ж просто залишити рости траву разом з бур’янами, а то й просто бур’яни, в природному стані – отримаємо не що інакше як розплідних шкідливих організмів, кліщів і алергенів у вигляді пилку амброзії та інших бур’янів.   

Косіння амброзії має свої правила. Хаотичне скошування амброзії полинолистої в період її вегетації призводить до того, що рослина утворює бокові пагони в нижній частині головного пагону, які майже лежать на землі. Наступні скошування їх не зачеплять, і рослина успішно утворить суцвіття, зацвіте та  утвориться насіння на цих гілках. Тому, якщо немає можливості систематично доглядати за трав’яним покривом (пустирі, узбіччя) найефективніше проводите низьке скошування амброзії в період до цвітіння і потім через 2-3 тижні.

Зрозуміло, що зараз важкі часи і, здається, що такі питання не на часі. Але ми віримо в перемогу і знаємо напевне, що обрали правильний напрямок. Тому свідоме ставлення кожного до суспільних проблем вже маленька перемога на шляху до їх вирішення. Не залишайтесь байдужими – знищуйте амброзію задля здоров’я наших родючих грунтів та нації.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь