Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

ЧАДНИЙ ГАЗ: ЯК НЕ ОТРУЇТИСЯ ПІД ЧАС ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ТА ОПАЛЕННЯ  

Дата: 22.12.2022 16:07
Кількість переглядів: 134

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ЧАДНИЙ ГАЗ: ЯК НЕ ОТРУЇТИСЯ ПІД ЧАС ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ТА ОПАЛЕННЯ

 Фото без опису

В умовах тимчасової відсутності тепло- та електропостачання в зимовий період громадяни все більше використовують альтернативні джерела електроенергії та опалення, закуповуючи туристичні та автономні газові плитки, пічки, генератори тощо. Та, використовуючи такі прилади, варто пам’ятати про правила безпеки поводження з ними.

На жаль, з початку опалювального сезону в Україні вже зафіксовано сотні випадків отруєння чадним газом. Згідно з даними МОЗ та ДСНС лише протягом листопада поточного року чадним газом отруїлися 368 людей, з них 92 дитини. Внаслідок отруєння 20 людей померли.

Найбільша кількість отруєнь виникає внаслідок використання генераторів. Тож варто пам’ятати, що генератор можна встановлювати тільки на відкритому повітрі, у приміщеннях це заборонено. Адже під час роботи він виділяє чадний газ, який є небезпечним для життя. Використовуйте подовжувач потрібної довжини та встановлюйте генератор так, щоб відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна тощо) була не менше 6 метрів. Заправляйте генератор тільки на відкритому повітрі та зберігайте паливо подалі від генератора. Перед заправкою генератор має охолонути - паливо, пролите на гарячі деталі двигуна, може спалахнути.

Тримайте генератор сухим, захищайте його від дощу та затоплення. Дотик до мокрого генератора або пристроїв, під’єднаних до нього, може призвести до ураження електричним струмом.

Уважно обирайте туристичні та інші пальники, адже в їх складі містяться різні гази. Найчастіше використовують пропан, бутан та ізобутан. Ізобутан добре горить навіть за низьких температур, тому для зими це найкращий варіант. Не варто забувати про те, що балони також виділяють небезпечний чадний газ. Тому регулярно провітрюйте приміщення та встановіть датчик чадного газу. Не включайте пальник, якщо в балоні залишилося мало газу – це небезпечно.

Розпізнати отруєння чадним газом можна за характерними симптомами:

  • головний біль;
  • нудота;
  • слабкість, втома;
  • запаморочення;
  • сплутаність свідомості.

Реакція на отруєння чадним газом може розвинутися упродовж дуже короткого проміжку часу (навіть кількох хвилин). Якщо підозрюєте отруєння – вимкніть всі прилади, відкрийте вікна для провітрювання та викличте аварійну газову службу. Потерпілих треба вивести на свіже повітря, підкласти під голову подушку, розстібнути комір та пояс.

Як уберегтися від отруєння чадним газом?

  • Не залишайте ввімкнені газові прилади без нагляду.
  • Для обігріву помешкання використовуйте лише призначені для цього прилади (до прикладу, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення).
  • Регулярно перевіряйте газове обладнання, вентиляційні канали та димоходи на справність.
  • У помешканні з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку в пічці чи комині.
  • Не встановлюйте електровитяжку та газову колонку в одному приміщенні.
  • Часто провітрюйте приміщення, в якому є газові прилади.
  • Не спалюйте нічого в пічці чи каміні, якщо до них не під’єднана вентиляція.
  • Встановіть датчики чадного газу.
  • Обов’язково придбайте вогнегасник та тримайте його на видному місці.

Довідково. Чадний газ – це оксид вуглецю (СО). Він утворюється, якщо горіння відбувається в умовах браку кисню. Чадний газ не має кольору, запаху чи смаку, тому його неможливо ідентифікувати без спеціальних приладів. Та зараз є побутові й доступні прилади, які можуть інформувати вас про небезпеку – наприклад, спеціальні датчики, які працюють на акумуляторах. Під час перевищення гранично допустимої концентрації чадного газу, він почне подавати сигнал.

Чадний газ може накопичуватися в приміщеннях із несправною технікою або недостатньою вентиляцією, що спричиняє порушення доступу свіжого повітря. Навіть у невеликих концентраціях він може бути смертельним для людей і тварин.

Чадний газ виділяється під час роботи двигунів внутрішнього згоряння автомобілів та суден, дров’яних/газових/вугільних печей, портативних бензинових генераторів, мийних машин, камінів, вугільних грилів, газових водонагрівачів, гасових обігрівачів тощо.

Бережіть своє здоров’я і життя!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь