Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

ПРОЦЕДУРИ НАССР: ВИМОГИ І РЕАЛЬНІСТЬ

Дата: 18.08.2021 08:32
Кількість переглядів: 256

Фото без описуHACCP  — це система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок під час виробництва та обігу харчових продуктів, - тобто НАССР – це система управління безпечністю харчових продуктів.

НАССР – це досить гнучка система, яку кожен оператор ринку розробляє і впроваджує безпосередньо на власній потужності в залежності від типу технологічних процесів, які відбуваються на потужності, та харчових продуктів, виробництво та/або обіг яких здійснюється. 

До 20 вересня 2018 року запровадили систему НАССР підприємства, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), а до 20 вересня 2019 року — мали запровадити всі малі підприємства, незалежно від виду продукції, яку вони виробляють та/або обіг якої здійснюють.

       Для повної обізнаності операторів ринку харчових продуктів з питань розробки, впровадження і застосування системи НАССР проводилися безкоштовні бізнес-форуми, проводяться онлайн-курси, наради-семінари, фахівці Долинського управління Головного управління Держпродспоживслужби надають консультації та проводять широку інформаційно-роз’яснювальну роботу.

Проте, сьогоднішні реалії доводять, що, з різних причин, малі підприємства не поспішають не те що із впровадженням і застосуванням, а навіть із розробкою системи НАССР: дехто не розуміє, з чого почати, дехто чекає, що їм систему розроблять централізовано, не беручи до уваги той факт, що (повторюся) система НАССР на малих потужностях мала бути розроблена і запроваджена до 20 вересня 2019 року.

Хочу нагадати, що розробку, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) детально описані у Вимогах, затверджених наказом Мінагрополітики України від 01.10.2012 № 590, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 9 жовтня 2012 р. за № 1704/22016.

Згідно статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин» невиконання зазначеної вимоги розцінюється як порушення законодавства та тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.

 

 

                                                 Світлана Толмач – заступник начальника управління

                                                 – начальник відділу безпечності харчових продуктів

                                                та ветеринарної медицини Долинського   управління   

                                                Головного управління

                                                Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь