Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Харчові отруєння та їх профілактика

Дата: 30.04.2025 14:10
Кількість переглядів: 32

Харчові отруєння та їх профілактика

Фото без опису

Харчові отруєння – це захворювання шлунково-кишкового тракту з гострим перебігом, які виникають через потрапляння в організм продуктів, заражених мікробами, що виділяють дуже сильні токсини (отрути білкового походження). Це, у першу чергу, Clostridium botulinum – збудник ботулізму. Також досить часто випадки харчових отруєнь спричинені токсинами деяких видів стафілокока. Ці бактерії активно розмножуються за кімнатної температури на різноманітних харчових продуктах, що не підлягають перед їх споживанням термічній обробці (тістечка з кремом, деякі молочні продукти, паштети). Здебільшого групові харчові отруєння виникають після проведення масових заходів, пікніків тощо.

Симптоми харчового отруєння з’являються раптово та, в залежності від тяжкості перебігу, можуть бути різними у своїх проявах, з них можна виділити:

  •  підвищення температури;
  • загальна слабкість;
  • біль у животі;
  • діарея;
  • зниження або відсутність апетиту;
  • здуття живота;
  • нудота і блювота;
  • запаморочення;
  • низький тиск;
  • прискорене серцебиття.

У разі виявлення перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікаря.

З метою профілактики харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних правил:

  • не вживати продукти й напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
  • не брати в дорогу, при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
  • продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватися термінів їх зберігання;
  • уникати сусідства сирих продуктів та готових страв в холодильнику;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом;
  • для пиття й приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;
  • салати вживати тільки свіжо приготовленими;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом, обов’язково мити руки після відвідування туалету;
  • вести боротьбу з мухами;
  • не контактувати з хворими на інфекційні захворювання.

При появі вищезгаданих симптомів отруєння негайно звертатись до медичної установи.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Харчовим отруєнням легше запобігти, ніж їх лікувати. Бережіть своє здоров'я та здоров’я своїх близьких!

 

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь