Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Безпечне вживання риби та рибопродуктів

Дата: 23.09.2024 14:10
Кількість переглядів: 23

Безпечне вживання риби та рибопродуктів

Фото без опису

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує, що у зв’язку із забрудненням річки Сейм у Сумській та Чернігівській областях, можливого забруднення річки Десна у Чернігівській та Київській областях, яке призвело до загибелі водних живих біоресурсів, зросла небезпека виникнення негативних наслідків на здоров’я людей та довкілля. Особливу небезпеку для життя і здоров’я людей представляє придбання та вживання у їжу свіжої риби невідомого походження, що може призвести до тяжких харчових отруєнь. Тож, застерігаємо від купівлі сирої, копченої, сушеної, мороженої риби в місцях несанкціонованого продажу харчової продукції. Така продукція підлягає обов`язковій ветеринарно-санітарній експертизі, яку проводять в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках.

Реалізація на ринку живої риби та ракоподібних проводиться виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме:

  • наявність супровідних документів (товарно-транспортні накладні та документи, що засвідчують якість та безпечність риби), на підставі яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку з оформленням експертного висновку;
  • транспортування живої риби у спеціальних ємностях (цистерни, бочки, які легко миються та дезінфікуються);
  • дотримання термінів реалізації: термін зберігання та реалізації живої риби за температури води в ємності +11-15 С⁰ в осінньо-зимовий період – 48 годин; у весняно-літній період – 24 години.

Не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитарних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.

Рибопереробним підприємствам, з метою профілактики харчових отруєнь, зокрема ботулізму, необхідно забезпечити:

  • в літній період виробництво продукції лише з патраної риби;
  • дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу;
  • проведення навчання із гігієни персоналу потужностей, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами.

 

 

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь