Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

До уваги власників землі та землекористувачів, у яких право власності (користування) на земельні ділянки виникло до 2013 року, але відомості відсутні у Державному земельному кадастрі

Дата: 20.04.2024 11:50
Кількість переглядів: 43

До уваги власників землі та землекористувачів, у яких право власності (користування) на земельні ділянки виникло до 2013 року, але відомості відсутні у Державному земельному кадастрі

       Фото без опису

          Реєстрація земельних ділянок в Державному земельному кадастрі забезпечує гарантування захисту права власності (користування) на землю.

     Одним із пунктів в угоді про перехід права власності на земельну ділянку є наявність кадастрового номера земельної ділянки (ч. 2 п. «ж» ст. 132 Земельного кодексу України)

Документи, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до 01.01.2013, є дійсними. Земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера.

Сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі та можуть бути об’єктами цивільних прав з моменту присвоєння їм кадастрового номера.

Державна реєстрація земельних ділянок – це процедура закріплення прав власників землі та землекористувачів на земельні ділянки на основі документів, що підтверджують ці права, а також гарантування непорушності їх меж при формуванні суміжних земельних ділянок.

В свою чергу, кадастровий номер земельної ділянки є істотною умовою договорів щодо прав на земельні ділянки (продажу, оренди, дарування тощо) та є обов’язковим для оформлення спадщини.

У разі, якщо відомості про зазначені земельні ділянки не були внесені до Державного реєстру земель (з 2004 по 2013 роки), присвоєння кадастрового номера здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності).

З переліком суб’єктів господарювання, що мають кваліфікаційні сертифікати на провадження господарської діяльності щодо проведення робіт із землеустрою, можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Держгеокадастру (https://land.gov.ua) або в територіальному органі.

Враховуючи викладене рекомендуємо власникам та користувачам земельних ділянок усіх форм власності здійснити державну реєстрацію земельних ділянок з метою наповнення Державного земельного кадастру та впевненості у непорушності права власності та користування своїм майном – земельною ділянкою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь