Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Сьогодні  Долинська відзначає 80-ту річницю визволення міста Долинська від нацистських загарбників, це важливий день для долинчан, день остаточного вигнання нацистських окупантів.

Дата: 12.03.2024 12:07
Кількість переглядів: 158

Сьогодні  Долинська відзначає 80-ту річницю визволення міста Долинська від нацистських загарбників, це важливий день для долинчан, день остаточного вигнання нацистських окупантів.

Фото без опису Фото без опису

Внесок України у розгром нацистської Німеччини та її союзників важко переоцінити. Тільки у лавах Червоної армії воювало до 7 млн українців. Українці захищали світ від нацистських окупантів також в лавах УПА (до 100 тис. осіб), польській, американській, канадській арміях, антинацистських рухах країн Європи.

Кожен населений пункт Долинщини також відрядив на війну своїх односельців. Наші земляки мужньо воювали на різних фронтах Другої світової війни. Безліч людських жертв, зламаних доль, руйнувань принесла з собою та війна.

З 8 серпня 1941 року по 12 березня 1944 року наш край перебував під окупацією, також зазнавши багатьох втрат і поневірянь. Довгих 947 днів хазяйнували у нашому місті окупанти.

Остаточне вигнання нацистських поневолювачів з Долинщини відбулося навесні 1944 року, коли частини радянських військ розпочали наступ в Одесько-Миколаївському напрямку. Станція Долинська була важливим стратегічним пунктом, тому нацисти всіма засобами та силами намагалися утримати станцію. Але 12 березня 1944 року частини 52-ої, 73-ої гвардійських стрілецьких дивізій 57-ої армії 3-го Українського фронту, перемагаючи опір супротивника, все ж вигнали окупантів із селища Шевченкове (нині м. Долинська). Фото без опису

Річницю вигнання нацистів з рідної землі нам доводиться відзначати в трагічний для країни час, коли ми докладаємо всіх зусиль, щоби здолати жорстокого окупанта. Форма зла стала іншою, але суть залишилася незмінною. Зло завжди починає однаково. Загарбники називають себе визволителями. Вторгнення своєї армії – самозахистом. Як і 80 років тому, український народ стає на оборону рідної землі. І невимовно боляче, що саме зараз українську землю рве на шматки жорстокий окупант-найближчий сусід. Саме тому на Другу світову війну та всю українську історію ми маємо дивитися українськими очима, національну пам’ять про своє минуле маємо формувати та розвивати самі. Давно настав час звільнитися від радянсько-російських імперських міфів, які є знаряддям обґрунтування в Україні панування чужинців. Україна обов’язково переможе у цій жорстокій війні. І прийдешні покоління знатимуть та пам’ятатимуть ім’я кожного громадянина, який віддав своє життя за волю і свободу.

У церемонії покладання квітів до Обеліску Слави у Меморіальному парку Слави міста Долинська взяв участь Долинський міський голова Євгеній ЗВІЗДОВСЬКИЙ, перший заступник міського голови Наталія ТЕРЕНТЬЄВА, керуючий справами виконавчого комітету Долинської міської ради Сніжана СКОРОХОД, представники громадськості міста, ветерани. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх українців, які під час Другої Світової війни віддали життя, виганяючи нацистських окупантів із рідної землі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь