Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Діяльність сектору пробації в 2023 році

Дата: 13.02.2024 11:33
Кількість переглядів: 104

 

 

 

Діяльність сектору пробації в 2023 році

Фото без опису

Усі ми знаємо, що за будь-яке кримінальне правопорушення має бути покарання. Але у більшості людей у свідомості виринає лише один варіант покарання – в’язниця. Та, на жаль, не всі задумуються, що ізоляція від суспільства не є вирішенням проблеми. Адже відбувши строк за тюремними мурами, особа, яка вчинила злочин, повернеться назад у нашу громаду, знову буде нашим сусідом і ходитиме поруч з нами.

Загальновідомий факт – в’язниця не виправляє правопорушника. Більше того, перебуваючи тривалий час в ізоляції від суспільства, така особа втрачає соціальні зв’язки, навички самостійно вирішувати свої проблеми, після звільнення з установ виконання покарань не може працевлаштуватися, і як наслідок – вчиняє новий злочин. З точки зору психології також спостерігаються невідворотні процеси: людина потрапляє в кримінальний світ і зазнає негативного впливу. Зважаючи на це, у багатьох європейських країнах ув’язнення розглядається як крайня міра покарання – виключно по відношенню до осіб, які становлять загрозу для життя і здоров’я інших людей і реабілітацію яких варто розпочинати в умовах тимчасової ізоляції. Такий підхід уже впроваджено і в Україні. Альтернативою тюремному ув’язненню є пробація.

На території Долинської та Гурівської територіальних громад діє Кропивницький районний сектор №3 філії Державної установи «Центр пробації» в Кіровоградській області.

У 2023 році сектор пробації виконував рішення суду стосовно 154 жителів наших громад. Із них 138 рішення суду було винесено за вчинення кримінального правопорушення. І них 4 осіб були засуджені до позбавлення права займатися певними видами діяльності, 3 осіб засуджені до громадських робіт, 9 осіб до покарання у виді штрафу та 122 особи були звільнені від відбування покарання у виді позбавлення волі  з випробуванням.

На початок 2024 року на виконанні сектору пробації перебуває 83 вироків суду щодо громадян, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Серед вчинених кримінальних правопорушень найбільше було засуджено за вчинення крадіжки – 45 осіб, грабіж – 2 осіб, спричинення тілесних ушкоджень – 1 особа, незаконні дії із наркотичними речовинами – 7 осіб, порушення правил безпеки дорожнього руху – 3 осіб, незаконне поводження зі зброєю – 4 осіб, крадіжка транспортних засобів – 7 осіб, самовільне залишення військової частини або місця служби – 3 осіб.

Пробація не просто контролює поведінку правопорушників, залишених судом для відбування покарання у громаді, але й надає їм необхідну підтримку у вирішенні проблемних питань, а також сприяє позитивним змінам у ризикованій поведінці. В основі – індивідуальний підхід до кожної людини, аби за допомогою спеціальних так званих інструментів пробації виявити проблеми, які найімовірніше призвели до вчинення правопорушення, та розробити і реалізувати комплекс заходів, у тому числі соціально-виховного характеру, для їх усунення.  

Пробація – це можливості для змін, шанс відбути покарання без ізоляції від суспільства та довести громаді свою корисність, продемонструвати бажання жити без злочинів та посягань на чуже майно чи життя. Працівники пробації знають, як допомогти людині, аби вона розпочала нове правослухняне життя. Але тільки від людини в конфлікті з законом залежить, чи скористається вона цим шансом.    

 

Руслан Кулакевич,
Кропивницький районний сектор №3 філії
ДУ «Центр пробації» в Кіровоградській області

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь