Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя

Дата: 30.06.2023 10:11
Кількість переглядів: 76

Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя

Фото без опису

У літній період значно частішають випадки спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників цих інфекцій та їх токсинів. До них відносяться бактеріальні інфекції, основними представниками яких є: холера, черевний тиф, дизентерія, сальмонельоз, гострі гастроентероколіти та  інші. До вірусних  інфекцій, що передаються через шлунково-кишковий тракт, відносяться: вірусний гепатит А, ротавірусні, ентеровірусні інфекції, тощо.

     Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний та контактно-побутовий. Основний шлях передачі   - харчовий, коли зараження відбувається через спожиті продукти харчування та приготовлені з них страви. Особливо небезпечні овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки. Не менш важливим є водний шлях передачі кишкових інфекцій – через забруднену воду. Цей шлях характеризується масовими захворюваннями людей та тяжким перебігом недуги. Контактно-побутовим шляхом інфекція передається через брудні руки, іграшки, посуд, білизну.

Характерними ознаками кишкової інфекції є:

  • болі в животі;
  • пронос;
  • блювота;
  • слабкість;
  • підвищена температура;
  • головний біль.

      Щоб захистити себе від захворювання на кишкові інфекції були розроблені 10 “золотих” правил:

1.Вибирайте та вживайте безпечні харчові продукти. Багато харчових продуктів вживають в сирому вигляді, але окремі з них ризиковано вживати без попередньої обробки. Молоко вживайте тільки пастеризоване або кип’ятіть. Не вживайте продуктів з вичерпаним терміном придатності. Продукти, що вживають сирими, ретельно мийте.

2.Правильно готуйте їжу. Багато сирих продуктів м’ясо, риба, сире молоко, часто забруднені патогенними мікроорганізмами, що гинуть в процесі термічної обробки.

3.Їжте приготовлену страву негайно. Коли приготовлена їжа охолоджується до кімнатної температури, мікроби в ній починають активно розмножуватись. Чим довше вона залишається в такому стані, тим більший ризик отримати харчове отруєння.

4.Правильно зберігати харчові продукти. Якщо ви хочете зберігати приготовлену їжу, то повинні знати, що вона повинна зберігатися або гарячою 60°С і більше або холодною 10°С і менше. Це важливо знати, якщо зберігати їжу більше 4-5 годин. 

5. Піддавайте термічній обробці їжу, що була приготовлена раніше.
Це найкращий засіб захисту від мікробів, що могли розмножитись в їжі під час її зберігання.

6. Виключайте контакт між сирими та приготовленими харчовими продуктами. Такого перехресного зараження можна уникнути коли використовувати різний кухонний інвентар ( ножі, дошки для нарізки) для сирої, вареної, смаженої їжі.

7.Частіше мийте руки. Ретельно мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі особливо, якщо ви  були в туалеті, а також після оброблення сирих продуктів (м'ясо, риба тощо) та контакту з домашніми улюбленцями. Якщо у Вас на руках є інфікована подряпина або інша мікротравма, слід обов’язково ізолювати її (пов’язка, пластир) перш ніж почати готувати їжу. 

8.Утримуйте кухню та місця приготування їжі ідеально чистими.
Розглядайте кожен харчовий шматок, крихти чи брудні плями, як потенційний резервуар мікробів. Рушники для протирання посуду міняйте кожен день.

9. Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин.
Тварини часто бувають переносниками патогенних мікроорганізмів. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх в щільно закритих контейнерах.

10. Використовуйте тільки чисту воду. Чиста вода важлива для приготування їжі та пиття, якщо у Вас виникли сумніви по відношенню до якості води – прокип’ятіть її перед використанням. 

Пам’ятайте! Виконання цих правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь