Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

ОБЕРЕЖНО – СКАЗ!

Дата: 21.06.2023 10:40
Кількість переглядів: 156

КРОПИВНИЦЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ  ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ  В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ

Фото без опису

 

ОБЕРЕЖНО – СКАЗ!

 

       У селі Новогригорівка Перша Долинської міської ради Кропивницького району Кіровоградської області у особистому селянському господарстві встановлено захворювання на сказ великої та дрібної рогатої худоби. Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кропивницькій районній державній адміністрації від 19 червня 2023 року № 23 (далі – рішення комісії) на село Новогригорівка Перша накладено карантині обмеження, а селище Молодіжне та село Суходільське визначено загрозливою зоною. Також, рішенням комісії затверджено «План комплексних заходів щодо ліквідації сказу тварин в неблагополучному пункті с. Новогригорівка Перша та загрозливій зоні (селище Молодіжне, село Суходільське) Долинської міської ради Кропивницького району Кіровоградської області».

       У вогнищі сказу вживаються всі необхідні заходи, передбачені Інструкцією «Про заходи боротьби зі сказом тварин», затвердженої наказом Головного управління ветеринарної медицини з Держветінспекцією Мінсільгосппроду України від                         15 березня 1994 року № 5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України                            31 березня 1994 р. за N 54/263.

       Нагадаємо клінічні ознаки сказу у великої та дрібної рогатої худоби (далі – ВРХ, ДРХ).

       У ВРХ переважає тиха форма сказу. Збудження виражено слабко. Відзначають хрипке мукання, слинотечу, хитку ходу, інколи викривлення апетиту. Незабаром розвиваються паралічі кінцівок. Нерідко – атиповий перебіг хвороби: відмова від корму, атонія передшлунків, часті позиви до дефекації, інколи – напади судом, потім розвиваються паралічі. При буйній формі тварини під час нападу рвуться з прив’язі, хрипко ревуть, риють кінцівками землю, кидаються на стіни. Виражена агресивність, особливо по відношенню до собак.

       У ДРХ стадія збудження короткочасна. В цей період відзначають статеве збудження, слинотечу, скрегіт зубами, агресивність. Від другої доби захворювання розвиваються паралічі.

       Як правило, ВРХ та ДРХ заражаються не лише під час нанесення покусів хворими собаками чи котами, а й, найчастіше, під час випасу на вигонах біля балок або безпосередньо в балках. Тобто в місцях, де є можливість безпосереднього контакту з дикими тваринами.

       Прохання до власників тварин: якщо у вас виникла підозра щодо захворювання на сказ великої чи дрібної рогатої худоби, не надавайте самостійно допомогу тварині, а терміново зверніться до спеціаліста ветеринарної медицини.

 

                                             Світлана ТОЛМАЧ – головний спеціаліст відділу  

                                             безпечності харчових продуктів та ветеринарної

                                             медицини Кропивницького районного управління

                                             Головного управління Держпродспоживслужби

                                             в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь