Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

КРОПИВНИЦЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 03.03.2023 09:33
Кількість переглядів: 187

КРОПИВНИЦЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Фото без опису

       Україна в останні роки впевнено зберігає місце в трійці світових лідерів              з виробництва меду. Випереджаючи країни Європи за обсягами виробництва меду в кілька разів, Україна є одночасно першою в світі з виробництва меду на душу населення (1,5 кг).

       Сьогодні наша держава є одним з лідерів у світі з експорту меду. У травні 2022 року Європейський Союз на рік скасував усі мита і квоти на український експорт, щоб підтримати економіку України під час війни з Росією. 

       І тому престиж держави в тому, щоб підтримати галузь, а престиж кожного пасічника в тому, щоб, дотримуючись відповідного законодавства, забезпечити належне здоров’я бджолосімей, а також – безпечність і якість меду, який вони виробляють і який потім реалізується.

       Значна кількість пасік в Україні завжди була в тіні: не було розроблено процедури взяття їх на облік; дрібний пасічник не сповіщав про себе, бо думав, що його відразу ж облікує податкова інспекція тощо. Тобто, діяльність бджолярства як галузі була державою не врегульована.

       Сьогодні діяльність з питань бджільництва регулюється рядом законів та підзаконних актів. Зокрема, - це  закони України "Про бджільництво""Про ветеринарну медицину""Про захист рослин""Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин""Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".

      У 2021 році для врегулювання діяльності галузі бджолярства було видано наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року N 338, зареєстрований                             в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 р. за N 280/35902, яким затверджено:

- План породного районування бджіл;

- Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 р.                                 за N 281/35903;

- Порядок реєстрації пасік, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 р. за N 282/35904;

- Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України  04 березня 2021 р. за N 283/35905.

       Розроблення і затвердження таких важливих для галузі нормативних документів стало дійсним проривом у легалізації пасік від дрібних до великих.

       Разом з тим, врегульоване питання державної реєстрації пасік як потужностей з первинного виробництва харчових продуктів згідно наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 №39, що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 12 березня 2016 р.                          за № 382/28512.

       Сьогодні навіть дрібні пасіки реєструються і відкрито здійснюють свою діяльність.

       Діюче законодавство з питань бджільництва не обтяжливе для пасічника як у частині його дотримання, так і у частині фінансових затрат. У нормативних актах чітко прописаний алгоритм дій у разі виникнення тих чи інших випадків чи подій.

       Проте, як в будь-якій іншій діяльності, питання, які потрібно врегулювати є:

       1. Не всі особи, що утримують пасіки, реєструють їх у реєстрі потужностей харчових продуктів.

       2. Досить часто пасіки під час перевезення не супроводжуються ветеринарними документами.

       3. Не завжди органи місцевого самоврядування поставлені до відома про розміщення на підконтрольних територіях кочових пасік, особливо, якщо вони розміщуються в лісових масивах чи лісопосадках.

       4. Суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність у сфері вирощування сільськогосподарських культур, невчасно повідомляють органи місцевого самоврядування і пасічників про застосування пестицидів, агрохімікатів, інших засобів захисту рослин.

       Це неповний перелік проблемних питань, які можуть вплинути на збереження бджолосімей. Наприклад, якщо орган місцевого самоврядування не володіє інформацією про кочову пасіку, то й не може попередити пасічника про запланований обробіток посівів засобами захисту рослин. Результат неважко передбачити.

       Станом на 08.02.2023 року на території Долинської і Гурівської громад зареєстровано у Державному реєстрі операторів ринку харчових продуктів 235 фізичних осіб, що здійснюють первинне виробництво меду бджолиного (утримання пасік). Ветеринарно-санітарні паспорти видано на 293 пасік.

       На 293 паспортизованих пасіках утримується 14178 бджолосімей.

       Зрозуміло, що сьогодні така цифра може бути приблизною, тому що:

а) бджолосімї навесні рахують;

б) не всі наявні пасіки зареєстровані і паспортизовані з різних причин.      

 

       На виконання листа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів №11.3.-4/1713 від 23.01.2023, за ініціативи Кропивницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області (далі – Кропивницьке районне управління) 09.02.2023 та 13.02.2023 Долинською міською та Гурівською сільською радами було проведено наради з питань профілактики отруєнь бджіл пестицидами.

       В нараді взяли участь, зокрема, спеціалісти відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Кропивницького районного управління      (м. Долинська) та Долинської районної державної лікарні ветеринарної медицини (далі – спеціалісти).

       На наради були запрошені бджолярі, землекористувачі та інші зацікавлені особи. На жаль, не взяли участі в нараді ні керівники сільськогосподарських підприємств, ні фермерських господарств, ні їх представники.

       Під час виступів спеціалістами були висвітлені питання діючого законодавства України в галузі бджільництва.

       Під час нарад спеціалістами проведено роз’яснювальну роботу щодо профілактики отруєнь бджіл пестицидами та порядку реєстрації пасік. Обговорювалися, зокрема, питання:

- причини отруєнь бджіл пестицидами;

- як діяти власникам пасік у випадку підозри на такі отруєння;

- як комунікувати між собою землевласникам, органам місцевого самоврядування та пасічникам, щоб не допустити, попередити випадки отруєнь бджіл;

- як вчиняти всім сторонам у випадку настання подій в рамках діючого законодавства;

- як діє комісія із встановлення факту отруєння бджіл у випадку настання події.

        Також, до присутніх доведено обов’язковість проведення ветеринарно-санітарних заходів на пасіках. Особлива увага акцентувалася на застосуванні ветеринарних препаратів.

       Присутні пасічники та землекористувачі задавали запитання, які їх цікавили в рамках тематики наради, спікерам, на що отримували кваліфіковані відповіді.

 

                                            Світлана Толмач – головний спеціаліст відділу

                                            безпечності харчових продуктів та

                                            ветеринарної медицини Кропивницького

                                            районного управління Головного управління

                                           Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь