Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

До уваги сільгосптоваровиробників та бджолярів!

Дата: 23.05.2022 16:25
Кількість переглядів: 227

До уваги сільгосптоваровиробників та бджолярів!

Бджоли відіграють важливу роль в сільському господарстві як запилювачі квіткових рослин. Однак останнім часом частішають випадки загибелі цих комах від використання засобів захисту рослин. Отруєння бджіл спостерігається у весняно-літній період при масових обробках сільськогосподарських посівів, зазвичай під час цвітіння ріпаку та соняшнику.

З метою недопущення випадків отруєнь та загибелі бджіл від застосування засобів захисту рослин на посівах сільськогосподарських культур фізичним та юридичним особам, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин необхідно дотримуватися вимог діючого чинного законодавства в частині своєчасного інформування про це пасічників.

Згідно ст. 37 Закону України «Про бджільництво» та п.7 «Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки чepeз засоби масової інформації (газети, веб-сайти територіальних громад і адміністрації та інше) попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється місце, дата та спосіб проведення обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. Вказується час ізоляції бджіл. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускається обробка квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку: вивезти пасіку в безпечне місце, ізолювати виліт бджіл з вулика (без кочівлі) або прибрати бджолині сім’ї в зимівник. Терміни ізоляції бджолиних сімей залежать від ступеня токсичності та періоду збереження активності пестицидів на рослинах. Обробляють посіви переважно препаратами другого та третього класу небезпеки, які зареєстровані в «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Так, при обробці пестицидами 2 класу небезпечності (фастак, карате зеон, нурел Д, Бі-58), обмеження льоту бджіл становить біля 3-4 діб, а третього класу (моспілан, матч, більшість фунгіцидів, гербіцидів, біопрепарати) – 1-2 доби. Терміни ізоляції збільшуються на 1-2 дні при зниженні температури та підвищенні вологості повітря.

Згідно підпункту 5.26 п.5 «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче»:

а) 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;

б) 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду;

в) 1 км від населених пунктів тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

Нагадуємо керівникам сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, про дотримання ст. 37 Закону України «Про бджільництво», «Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл», «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» та своєчасне попередження про це пасічників через засоби масової інформації (газети, офіційні сайти органів виконавчої влади

Відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин, а також у порушені технології вирощування рослин, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл.

У відповідності до ст. 21 Закону України «Про захист рослин», ст. 38 Закону України «Про бджільництво» порушення законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь