Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Долинська міська рада попереджає рибалок про небезпеку, що таїть у собі крига

Дата: 17.02.2022 15:31
Кількість переглядів: 322

Фото без опису   Фото без опису

Протягом зимового періоду 2021-2022 років працівниками Долинської міської ради спільно з працівниками навчально-консультаційного пункту у                   м. Долинська Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області проводяться профілактичні рейди на водоймах Долинської міської територіальної громади.

Нині водойми часто усіяні рибалками. Ті, що з досвідом, добре знають, поодинці виходити на лід небезпечно.

Деякі рибалки розповідають, що провалювалися під лід неодноразово. Загибелі рибалкам вдавалося уникати  лише тому, що їхні напарники мали при собі елементарний рятувальний інвентар: довгу мотузку, лижі. І додають, що на все життя отримали урок. Тепер виходять порибалити, якщо лід міцний.                  А це – від 10 см, і лише взимку при низьких температурах.

Учасники рейду проводять профілактичні бесіди та роздають пам'ятки, в яких коротко викладені правила поведінки на льоду і як себе врятувати, якщо опинились у воді. Робота  в даному напрямку буде тривати до закінчення зимового періоду.

Шановні громадяни, якщо завзята звичка не дає спокою, обирайте місця для риболовлі, які знаходяться в полі зору інших рибалок, прохожих чи  рятувальників. Фахівці  нагадують, якщо ви провалилися під лід, негайно позбудьтеся від предметів, які тримали в руках. Розкиньте руки якомога ширше, щоб втриматися за кромку льоду і не пошкодити її. Перемістіться до того краю, де вас не забере підводною течією. Вилазьте на лід навповзки, при цьому не робіть різких рухів, притискайтеся грудьми до крижаної поверхні. Коли вибралися із води, відкотіться до того місця, звідки прийшли, і далі пересувайтеся навповзки. Якщо ви невзмозі пересуватися самостійно, розкиньте руки та ноги якомога ширше і кличте на допомогу.

Коли ви стали очевидцем того, як людина провалилася під лід, негайно дайте йому знати, що йдете на допомогу. Наближайтесь до потерпілого теж навповзки. До кромки льоду не наближайтеся ні в якому разі!

Простягніть людині будь-який предмет, з допомогою якого можна витягнути його з води — лижну палицю, мотузку, довгий шарф. Коли витягли потерпілого з води, не робіть різких рухів. Якщо ви йшли в складі групи, інші учасники повинні вам допомогти. Для цього той, хто знаходиться позаду вас, повинен лягти на лід і тримати вас за ноги.

Потрібно намагатися витягти людину з води якомога швидше, щоб вона не замерзла. Після того, як потерпілий вибрався на поверхню, у найкоротший час доправте його додому або в будь-яке інше тепле приміщення.

 

Бережіть себе!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь