Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Здорове харчування для дітей

Дата: 24.01.2022 08:54
Кількість переглядів: 378

                                                             Фото без опису

Здорове харчування для дітей

 

         Немає нічого дивного в тому, що дитина втомлена, неуважна, часто хворіє, якщо в її раціоні багато солодощів, хлібо-булочних виробів, смажених продуктів, сосисок – всі вони мають дуже низьку нутрієтивну цінність (мало вітамінів, мінералів, харчових волокон, білків, складних вуглеводів і багато цукрів, насичених жирів). Тому завдання батьків полягає в тому, щоб подбати про правильне збалансоване харчування для дітей та корисні продукти в їх раціоні.

         Харчування дітей має бути збалансованим по білках, жирах, вуглеводах. Саме в дитячому віці  виникає багато проблем із харчуванням, бо дитинка вже їсть самостійно і звісно, якщо дамо сосиску чи щодня солодощі, то вибір буде на їх користь. Починаючи з часів прикорму дбаємо про корисні продукти для дітей.

· Здорове харчування для дітей має містити хоча б 80% цільних продуктів                      в раціоні: овочі, фрукти, каші, бобові, риба, птиця, м’ясо, печінка, яйця, кисло-молочні продукти.

· Мінімум солодощів і вводимо їх якнайпізніше і не як основу трапези.

· Корисна їжа для дітей – це фрукти, овочі, ягоди, зелень.

· Маскуємо в страви м’ясо, печінку, рибу, якщо дитина не любить їх.

Правильне харчування для дітей – це збалансоване харчування. І тут також важливі наступні аспекти.

· Не змушуємо їсти, коли дитина не хоче чи коли капризує і тероризує: або мюслі (печиво, тощо) або нічого. Обираємо варіант нічого.

· Так само – не змушуйте дитину доїдати «до кінця», якщо вона не хоче, це                  порушує харчову поведінку та відчуття дитиною її ситості.
· Не ділимо їжу на смачну й несмачну. Типова помилка батьків в тому, що вони навішують свої переконання дітям і говорять приблизно так: «з’їж суп/кашу, а потім дам тобі щось смачне» (найчастіше синонім до слова «солодке»). Це для вас суп чи каша можуть бути несмачні, а дитинці дуже навіть смачно.
· Не винагороджуйте і не заспокоюйте їжею і особливо солодощами. Говоріть,              обіймайте, співчувайте, але не створюйте зв’язок в мозку: сумно-солодке, впав-солодке, радісно-солодке.

         Здорове харчування для дітей формується через поведінку батьків, яку діти копіюють. Якщо ви їсте снікерси та чипси, смажену картоплю на вечерю, то не вимагайте в діток любити броколі і гречку. В ідеалі усі члени сім’ї повинні харчуватись збалансовано і корисною їжею.

           Згідно проведених  дослідження: 86,5% батьків вважали, що раціон дітей                               є збалансованим і їх діти харчуються регулярно. Однак виявилося, що лише 10,3% дітей харчувалися збалансовано (і то лише двічі на день, що аж ніяк не може перекрити добову потребу у макро - й мікронутрієнтах). До прикладу, лише 28,6% дітей мали достатню кількість білків в раціоні (а білок – це будівельний матеріал для м’язів, гормонів, клітин імунної системи).

Також були виявлені найпоширеніші дефіцити мінералів та вітамінів серед дітей шкільного віку:
· 73,6% дітей мають дефіцит кальцію (бо ж не їдять кисло-молочних продуктів, сирів, капусти, кунжуту)

·  65,9% дефіцит заліза (діти не дуже люблять м’ясо, печінку, а батьки й не дуже стараються їх готувати/маскувати)

·  вітамін В6 у 35,2% (крупи, бобові, риба і морепродукти, горіхи, печінка)

·  вітаміну Д у 90% (жирна морська риба, жовтки домашньої птиці, молочка збагачена вітаміном Д)

·  йоду у 90,1% учнів (риба, морепродукти, водорості. Використовуйте звичайну йодовану сіль, а не морську чи приправу вегету!)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь