Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Виплата компенсацій фізичним особам

Дата: 30.12.2021 15:35
Кількість переглядів: 322

Виплата компенсацій фізичним особам

Фото без опису

 

          6 жовтня 2021 року за №1040 Урядом прийнято постанову  «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі».  

 

Компенсацію можуть отримати люди, які доглядають за такими категоріями осіб:

  • громадянами похилого віку;
  • особами з інвалідністю;
  • невиліковно хворими, а також хворими, що потребують тривалого лікування;
  • дітьми з інвалідністю;
  • дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги та ін.

      При цьому компенсацію можна отримати лише в тому випадку, якщо особа, за якою доглядають, не отримує виплати на догляд самостійно — тобто у кожному випадку буде необхідно обирати, хто саме буде отримувати гроші.

Крім того, є декілька НЕ, яким мають відповідати люди, що можуть отримати таку компенсацію, зокрема:

  • Не бути ФОП
  • Не працювати
  • Не стояти на обліку в центрі зайнятості.

       Повідомляємо, що перехідний період діє до 31 грудня 2022 р. для осіб, які отримують щомісячні компенсаційні виплати, призначені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 1996 р. № 832 “Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян” (ЗП України, 1996 р., № 15, ст. 407).

         Протягом цього періоду особи, які зараз отримують виплати згідно цієї постанови, повинні оформити компенсаційні виплати або як такі, що надають послуги на непрофесійній основі (згідно постанови № 859 від 23.09.2020), або пройти навчання та оформити виплати згідно нової постанови № 1040 від 06.10.2021.

З 1 січня 2023 року особи могтимуть претендувати на  призначення  компенсації відповідно до Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, або Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, затвердженого  постановою КМУ від 06.10.2021 № 1040.

       Розмір компенсації складає 70% мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі (наприклад, до 1 грудня мінімальна заробітна плата за годину, згідно ст.8 Закону Про державний бюджет України на 2021 рік, складає 36,11 грн, тобто 70 % це 25,28 грн/год) та може виплачуватися не більше ніж за 360 годин на місяць (тобто якби оформити виплати сьогодні, вони б не мали перевищувати 9100 грн). При цьому кількість осіб, яким можуть надаватися послуги протягом цих 360 годин, Кабінет міністрів не обмежує. При збільшенні розміру мінімальної заробітної плати підвищення суми виплат відбувається автоматично.

       За більш детальним роз’ясненням звертайтеся до відділу соціального захисту населення міської ради за адресою: м. Долинська, вул. Соборності України, 50.               


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь