Долинська міська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Дуальна освіта: унікальна можливість отримання професії

Дата: 01.04.2021 09:26
Кількість переглядів: 309

Активне впровадження інноваційних технологій у виробництво спричиняє надзвичайно швидку втрату актуальності набутих знань та навичок працівників, і, як наслідок, зростають вимоги роботодавця до професійної мобільності кадрів.

Тож, аби збалансувати усі вимоги сучасного ринку праці, впроваджується нова форма професійного навчання працівників, зокрема дуальна, як частина безперервної освіти.

Що ж таке дуальна освіта?

Дуальна форма здобуття освіти – це нова, більш гнучка, форма організації професійного навчання, що передбачає поєднання навчання осіб у закладах освіти з навчанням на робочих місцях підприємств, установ та організацій, для набуття певної кваліфікації.

Основне завдання впровадження дуальної форми навчання – подолати розрив між теорією і практикою, освітою й виробництвом, та підвищити якість підготовки кваліфікованих кадрів із урахуванням вимог роботодавців.

Перспектива розвитку дуальної освіти очевидна, адже така форма навчання відповідає інтересам усіх учасників цього процесу та має низку переваг для роботодавців, студентів (працівників) та закладів освіти.

Для роботодавців – це можливість підготовки необхідних кадрів безпосередньо для свого підприємства, виробничих технологій та обладнання.

Для працівників – можливість підвищення власної конкурентоспроможності, отримання ґрунтовних знань та набуття практичних навичок, а для студентів – це ще й крок на випередження, адже, отримавши диплом, студенти вже матимуть практичний досвід та трудовий стаж.

Навчальний заклад забезпечує учнів теоретичними знаннями та достатньою професійною орієнтацією.

Служба зайнятості не стоїть осторонь і зацікавлена у застосуванні нових форм професійного навчання безробітного населення. На базі центрів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості організовується навчання за дуальною формою. Серед професій, за якими минулоріч здійснювалося таке навчання: електрогазозварник, зварник пластмас, стропальник, водій трамвая, водій тролейбуса, оператор верстатів з програмним керуванням тощо.

Таким чином, організація професійного навчання за дуальною формою освіти є одним із перспективних напрямів розвитку професійно-технічної освіти, адже передбачає ефективну взаємодію освітньої та виробничої сфери з підготовки кваліфікованих кадрів того чи іншого профілю, а найголовніше – відповідає вимогам сучасного роботодавця.

Нагадаємо, що порядок здобуття професійної (професійно-технічної) освіти за дуальною формою регламентується Положенням про дуальну форму здобуття професійної (професійно-технічної) освіти, що затверджене наказом Міністерства освіти і науки від 12 грудня 2019 року № 1551.

 

Вікторія Бернікова, начальник відділу організації профнавчання обласного центру зайнятості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь